Falkoner Xavér Ferenc budai barokk festő

Időszaki kiállítás
Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma (1014 Budapest, Szent György tér 2., Budavári Palota, E épület )
Időpont: 2018. november 15-től

Kurátor: Korhecz Papp Zsuzsanna, festő-restaurátor (Szabadkai Városi Múzeum / Gradski muzej Subotica)

A neves budai festőcsalád egyik jeles tagja, Falkoner Xavér Ferenc (1737–1792) Budán kívül elsősorban különböző ferences templomok számára dolgozott. A kiállításon látható többek között a dunaföldvári templom Szt. Antal oltárképe, a bajai kolostori refektórium ferences szentjei (1776), valamint az egykori budai klarissza templom Szt. Klára oltárképe.

A bajai refektóriumból származó képsorozat a kiállítás központi részét alkotja. A terem formájához igazodó, enyhén íves képek kereteit ferences szerzetesek faragták, négyet rokokó, négyet pedig copf stílusban. Szűz Mária, mint a Jótanács anyja mellett hét ferences szentet ábrázolnak (Sienai Szt. Bernardin, Kapisztrán Szt. János, Páduai Szt. Antal, Solanói Szt. Ferenc, Assisi Szt. Ferenc, Marchiai Szt. Jakab, Szt. Bonaventura). A portrék alján lévő kronosztihonok mutatják a képek keletkezési évszámát: 1776.

Az összesen 20 festményt bemutató kiállítás korábban a Szabadkai Városi Múzeumban és a bajai Türr István Múzeumban is látható volt. Többségüket a kurátor azonosította mint Falkoner műveit, és restaurálásuk is neki köszöhető. Segítségére voltak még Kóródi Katalin és Bajzik Anna , valamint Molnár Imre, aki a rokokó és copf stílusú kereteket restaurálta.

Lásd még


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search