Falkoner Xavér Ferenc budai barokk festő

Időszaki kiállítás
Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma (1014 Budapest, Szent György tér 2., Budavári Palota, E épület )
Időpont: 2018. november 15-től

Kurátor: Korhecz Papp Zsuzsanna, festő-restaurátor (Szabadkai Városi Múzeum / Gradski muzej Subotica)

A neves budai festőcsalád egyik jeles tagja, Falkoner Xavér Ferenc (1737–1792) Budán kívül elsősorban különböző ferences templomok számára dolgozott. A kiállításon látható többek között a dunaföldvári templom Szt. Antal oltárképe, a bajai kolostori refektórium ferences szentjei (1776), valamint az egykori budai klarissza templom Szt. Klára oltárképe.

A bajai refektóriumból származó képsorozat a kiállítás központi részét alkotja. A terem formájához igazodó, enyhén íves képek kereteit ferences szerzetesek faragták, négyet rokokó, négyet pedig copf stílusban. Szűz Mária, mint a Jótanács anyja mellett hét ferences szentet ábrázolnak (Sienai Szt. Bernardin, Kapisztrán Szt. János, Páduai Szt. Antal, Solanói Szt. Ferenc, Assisi Szt. Ferenc, Marchiai Szt. Jakab, Szt. Bonaventura). A portrék alján lévő kronosztihonok mutatják a képek keletkezési évszámát: 1776.

Az összesen 20 festményt bemutató kiállítás korábban a Szabadkai Városi Múzeumban és a bajai Türr István Múzeumban is látható volt. Többségüket a kurátor azonosította mint Falkoner műveit, és restaurálásuk is neki köszöhető. Segítségére voltak még Kóródi Katalin és Bajzik Anna , valamint Molnár Imre, aki a rokokó és copf stílusú kereteket restaurálta.

Lásd mégCite this blog post
Koltai András (2018, November 14). Falkoner Xavér Ferenc budai barokk festő. Szerzetesség a koraújkori Magyarországon. Retrieved April 22, 2024, from https://doi.org/10.58079/un7l

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search