A piaristák iskolai színháza

Das Schultheater der Piaristen im 17. und 18. Jahrhundert

nemzetközi konferencia (német nyelven)

  • Helyszín és rendező: Don Juan Archiv, 1080 Wien, Trautsongasse 6/6
  • Időpont: 2019. október 24-25.

Az iskolai és szerzetesrendi színjátszásnak kiemelt színháztörténeti jelentősége volt a Német-Római Birodalom területén egészen a 18. század második feléig. Jelentőségét egyrészt  a tanító rendek, a jezsuiták, bencések és piaristák saját előadásai adják, másrészt pedig az a szerep, amelyet színészek, zenészek, sőt a képzett közönség utánpótlásának biztosításában játszottak. Az egyes iskolai és rendi színpadok történetének feldolgozása egymástól igen eltérő: néhány közösségről számos tanulmány áll rendelkezésre, főként a jezsuitákról és a bencésekről. A piaristákat azonban eddig – legalábbis Ausztriában – inkább mostohán kezelték.

A konferencia Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról gyűjt össze kutatókat, akik azért cserélnek eszmét forrásokról, kutatási tervekről, hogy alaposabban megítélhessük a piaristák színpadi gyakorlatát.

Program

A Don Juan Archiv a Német-Római Birodalom barokk kori színlapjainak egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik. Feldolgozásukra jött létre a THEATRVM SACRVM kutatási projekt:

 Cite this blog post
Koltai András (2019, October 25). A piaristák iskolai színháza. Szerzetesség a koraújkori Magyarországon. Retrieved April 22, 2024, from https://doi.org/10.58079/un81

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search