A piaristák iskolai színháza

Das Schultheater der Piaristen im 17. und 18. Jahrhundert

nemzetközi konferencia (német nyelven)

  • Helyszín és rendező: Don Juan Archiv, 1080 Wien, Trautsongasse 6/6
  • Időpont: 2019. október 24-25.

Az iskolai és szerzetesrendi színjátszásnak kiemelt színháztörténeti jelentősége volt a Német-Római Birodalom területén egészen a 18. század második feléig. Jelentőségét egyrészt  a tanító rendek, a jezsuiták, bencések és piaristák saját előadásai adják, másrészt pedig az a szerep, amelyet színészek, zenészek, sőt a képzett közönség utánpótlásának biztosításában játszottak. Az egyes iskolai és rendi színpadok történetének feldolgozása egymástól igen eltérő: néhány közösségről számos tanulmány áll rendelkezésre, főként a jezsuitákról és a bencésekről. A piaristákat azonban eddig – legalábbis Ausztriában – inkább mostohán kezelték.

A konferencia Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról gyűjt össze kutatókat, akik azért cserélnek eszmét forrásokról, kutatási tervekről, hogy alaposabban megítélhessük a piaristák színpadi gyakorlatát.

Program

A Don Juan Archiv a Német-Római Birodalom barokk kori színlapjainak egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik. Feldolgozásukra jött létre a THEATRVM SACRVM kutatási projekt:

 


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search