A premontrei örökség

producer Bazsik Ádám
rendezte Huszár Domonkos
shoeshine.hu, ODPictures
2020

A premontrei rend 2021-ben ünnepli fennállásának 900 éves évfordulóját. Az évfordulóra három éven át tartó munka eredményeképpen készült el A premontrei örökség című, egész estés dokumentumfilm, mely megrendítő valóságában ábrázolja a rend közösségét, csendes és alázatos munkáját társadalmunk mindennapjaiban.

Magyarországon már az alapító, Szent Norbert életében jelen voltak a premontreiek, sorsuk összefonódott az ország történelmével. Mit csinálnak ma, a 21. században? A Csornai Premontrei Prépostság, a Gödöllői Premontrei Apátság, a Váradhegyfoki Premontrei Prépostság és a Premontrei Női Kanonokrend tagjai, szám szerint negyvenen alkotják a Magyar Premontrei Cirkáriát. Ünnepélyes közösségi imádság, lelkipásztorkodás, tanítás és szegénygondozás jelöli meg életüket. A film ezen értékeknek ad testet és bemutatja, hogy a rend tagjai hogyan valósítják meg ezeket az eszméket a mindennapokban.

A koronavírosos járványhelyzetre való tekintettel nyilvános bemutató vetítés helyett a film online bemutatójja 2020. május 3-án, 20.00 órától történt a www.premontreiek.hu weboldalon.

Készítői bíznak abban, hogy a közreadott film értékes gyümölcsöket terem; otthonainkban, családi környezetben, nyugalomban való megtekintése új ajtókat nyit Istenre és a világra, s közelebb hozza az immár 900 éves premontrei rendet a 21. századi emberhez.

Lásd még:Cite this blog post
Koltai András (2020, July 12). A premontrei örökség. Szerzetesség a koraújkori Magyarországon. Retrieved April 22, 2024, from https://doi.org/10.58079/un8b

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search