Magyar jezsuita misszionáriusok Latin-Amerikában

Moxitania (Bolívia) terképe (Eder Ferenc SJ, 1791)

A Kossuth Rádió „Regényes történelem” című műsorában 2020. július 31-én Vágner Mária szerkesztő beszélgetett Kőszeghy Péter irodalomtörténésszel és Szeljak György kulturális antropológussal. Idézetek hangzottak el Zakariás János jezsuita leveleiből.

A jezsuiták Latin-Amerikában a 17. század elejétől hozták létre missziós településeiket, ahol az indiánokat megkeresztelték, letelepítették, új mesterségekre tanították, a haszon egy részét pedig újabb fejlesztésekre fordították. Csakhogy a portugál és spanyol hódítók jobban szerették volna, ha ez a haszon őket gazdagítja. Ez pedig a 18. század közepén a jezsuita misszionáriusok kiűzetéséhez vezetett. A tragikus sorsú atyák között magyarok is voltak. Mintegy 20-an működtek az Indiákon, Kaliforniától Paraguayon és Perun át egészen Chiléig, némelyiküknek tudományos munkája is jelentős volt.

Az utolsó elbeszéléshez megjegyzendő, hogy Dél-Amerikában nincs tigris, csak jaguár, krokodilfajok is csak Közép-Amerikában élnek, attól délebbre kajmánok.

A műsor meghallgatható:

Lásd még:Cite this blog post
Koltai András (2020, August 1). Magyar jezsuita misszionáriusok Latin-Amerikában. Szerzetesség a koraújkori Magyarországon. Retrieved May 24, 2024, from https://doi.org/10.58079/un8c

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search