250 éves a buda-országúti ferences templom

Templom és közösség 250 éveA budai Országút (Landstrasse) külvárosban 1707-ben építtettek kápolnát az ágostonos-redi szerzetesek Szent István vértanú tiszteletére. Ennek helyén épült föl 1752 és 1770 között a Nöpauer Máté terve szerint a ma is álló templom, amelyet Zbisko Károly szepesi prépost, esztergomi segédpüspök szentelt föl 1770. szeptember 23-án. 1785 óta a templomot és a mellette álló kolostort a ferencesek használják, mivel II. József császár a Fő utcából, a Szent Ferenc Sebei templom mellől ide költöztette a kapisztránus rendtartomány budai kolostorát.

A templom felszentelésének 250. évfordulója alkalmából 2020. szeptember 12-én szombaton templomtörténeti előadására és egy jubileumi kiadvány bemutatójára kerül sor.

16 órától dr. Farbaky Péter építész, művészettörténész, főmuzeológus, a BTM Kiscelli Múzeum igazgatója tart előadást a templomban „Házad ékessége – a 250 éves országúti ferences templom építéstörténete és művészeti kincsei” címmel.

Ezt követően, 17 órától kerül sor az „Országúti ferencesek – Templom és közösség 250 éve” című, a templomszentelés évfordulójára megjelenő templom- és plébániatörténeti könyv bemutatójára. A könyv a helyszínen megvásárolható.

A Magyar Kurír beszámolója az eseményről és a könyvről:

A következő hetekben további jubileumi programokra is sor kerül, többek között:

  • szeptember 23., szerda 18 óra – Ünnepi szentmise, hangverseny és kiállításmegnyitó a 250. évforduló napján. A szentmise után elhangzik Mozart Koronázási miséje
  • november 14., szombat 10 óra – A Budai Ferences Könyvtár titkai – meglepő tények és érdekességek Buda egyik legrégebbi könyvtáráról (előzetes regisztráció szükséges)

További részletek és regisztráció


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search