A pálosok épített öröksége I

Budapest és környéke
Galuska Tünde
Kairosz Kiadó, Budapest, 2022. – 334 pp.

A kötet a magyarországi eredetű pálos rend Budapesten és környékén található épített emlékeit mutatja be a 330 oldalon, 200 fotóval illusztrálva. A kesztölci Klastrompusztától a budai Sziklatemplomig összesen 22 épület részletesen tárgyalt történetén, építészeti és régészeti leírásán keresztül ízelítőt kaphatunk a magyar történelemből, a középkori és újkori szerzetesi életből, hétköznapokból. Az épületek történetét a legújabb régészeti feltárások eredményeinek ismertetése, tanulmányok, források, valamint költők és írók művei, a régmúltról szóló érdekes legendák egészítik ki.

A könyv 23 évnyi adatgyűjtés eredménye, hitelesnek számító forrásokból táplálkozik, és összegzi a legfrissebb, ma is folyó kutatások eredményeit, amelyeket a szerző korábban „A pálos rend építészeti emlékei (A rend középkori és újkori építészeti emlékeinek adatbázisa)” című honlapon tett közzé. A munka most több kötetes könyv formában is elérhető lesz. Az ország keleti részén és a Dunántúlon található monostorok, templomok leírása egy-egy újabb kötet anyagát alkotják majd.
 
Megjelent 2022 májusábanCite this blog post
Koltai András (2022, October 9). A pálosok épített öröksége I. Szerzetesség a koraújkori Magyarországon. Retrieved June 16, 2024, from https://doi.org/10.58079/un93

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search