Szerzetesek asztalánál

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Óbuda) kiállítása, 2015. dec. 10.–2016. jún. 26.
További helyszínek: Majk, kamalduli remeteség, 2016 . aug. 13.–okt. 31.; Pásztói Múzeum, 2016. nov. 14.–
rendezte Saly Noémi

Beszámoló

Asztalt ugyan nem találunk a kiállításon, de annál többet megtudhatunk a szerzetesi asztalokra szánt ételekről. A kiállított képek, edények, ételcímkék, konyhai eszközök, könyvek, némi kóstoló és persze az alapos magyarázó szövegek izgalmas gasztronómia- és művelődéstörténeti kirándulásra hívnak az európai és magyarországi kolostorok világába.

A kamarakiállítás tematikáját öt nagyobb étel, illetve ételcsoportot bemutatása adja: a kenyér, a bor, a sör, gyümölcsök, a méz, a sajt, a hal és az olaj, valamint a gyógynövények (beleértve a likőr formájúak is). Utóbbit egy külön „kiskertbe” betérve szemlélhet a látogató. Megjelenik a kiállításon a böjt, a kertészkedés, a gyógyítás, az egyes ételek (mint a kenyér, a bor, a hal) hittani jelentősége, a pezsgő eredete (egy francia bencés, Dom Pérignon találta föl) és a Paulaner sör története. Láthatók kolostori termékek, elsősorban borok, sörök és sajtok, az ostyatésztát pedig bárki megkóstolhatja.

A kiállítóterem közepét (tulajdonképpen az asztal helyét) kéziratos kötetek foglalják el, amelyek a pannonhalmi bencés és a budapesti piarista gyűjteményekből, illetve az Egyetemi Könyvtárból származnak. Saly Noémi összegyűjtötte a szerzetesek által írt vagy használt legértékesebb magyarországi kéziratos szakácskönyveket, köztük a ferences eredetű „Szakácsmesterségnek könyvét” illetve a Simai Kristóf piarista terjedelmes írását „Némely étkek készítési módjáról”. Egy másik tárló rendházi és kolostori számadáskönyveket mutat be, közte a váci piaristákét, amelyből pontosan követhető, hogy mi került a piacról a rendház asztalára. Külön tárlót kaptak a tudós magyar szerzetesek kertészeti szakkönyvei. Lippay János jezsuita híres Posoni kertje (1664-1667) mellett a 19. században élt Katona Dénes piarista kertészeti és „dinnyészeti” szakkönyvei is láthatók.

A kiállításról tehát a piaristák sem hiányoznak. De nemcsak ezért érdemes figyelemre, hanem azért, mert az étkezésre vonatkozó szerzetesi szabályok és hagyományok – amint Saly Noémi megfogalmazta – nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják”.

Koltai András (piarista.hu)

Hivatkozások


OpenEdition suggests that you cite this post as follows:
Koltai András (January 11, 2016). Szerzetesek asztalánál. Szerzetesség a koraújkori Magyarországon. Retrieved July 22, 2024 from https://doi.org/10.58079/un64


You may also like...

1 Response

  1. 2022.12.23

    […] Noémi könyve a tavaly hasonló címmel megrendezett, és azóta több helyen bemutatott kiállítás kalauzaként készült. Sok képpel, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search