Szerzetesek asztalánál

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Óbuda) kiállítása, 2015. dec. 10.–2016. jún. 26.
További helyszínek: Majk, kamalduli remeteség, 2016 . aug. 13.–okt. 31.; Pásztói Múzeum, 2016. nov. 14.–
rendezte Saly Noémi

Beszámoló

Asztalt ugyan nem találunk a kiállításon, de annál többet megtudhatunk a szerzetesi asztalokra szánt ételekről. A kiállított képek, edények, ételcímkék, konyhai eszközök, könyvek, némi kóstoló és persze az alapos magyarázó szövegek izgalmas gasztronómia- és művelődéstörténeti kirándulásra hívnak az európai és magyarországi kolostorok világába.

A kamarakiállítás tematikáját öt nagyobb étel, illetve ételcsoportot bemutatása adja: a kenyér, a bor, a sör, gyümölcsök, a méz, a sajt, a hal és az olaj, valamint a gyógynövények (beleértve a likőr formájúak is). Utóbbit egy külön „kiskertbe” betérve szemlélhet a látogató. Megjelenik a kiállításon a böjt, a kertészkedés, a gyógyítás, az egyes ételek (mint a kenyér, a bor, a hal) hittani jelentősége, a pezsgő eredete (egy francia bencés, Dom Pérignon találta föl) és a Paulaner sör története. Láthatók kolostori termékek, elsősorban borok, sörök és sajtok, az ostyatésztát pedig bárki megkóstolhatja.

A kiállítóterem közepét (tulajdonképpen az asztal helyét) kéziratos kötetek foglalják el, amelyek a pannonhalmi bencés és a budapesti piarista gyűjteményekből, illetve az Egyetemi Könyvtárból származnak. Saly Noémi összegyűjtötte a szerzetesek által írt vagy használt legértékesebb magyarországi kéziratos szakácskönyveket, köztük a ferences eredetű „Szakácsmesterségnek könyvét” illetve a Simai Kristóf piarista terjedelmes írását „Némely étkek készítési módjáról”. Egy másik tárló rendházi és kolostori számadáskönyveket mutat be, közte a váci piaristákét, amelyből pontosan követhető, hogy mi került a piacról a rendház asztalára. Külön tárlót kaptak a tudós magyar szerzetesek kertészeti szakkönyvei. Lippay János jezsuita híres Posoni kertje (1664-1667) mellett a 19. században élt Katona Dénes piarista kertészeti és „dinnyészeti” szakkönyvei is láthatók.

A kiállításról tehát a piaristák sem hiányoznak. De nemcsak ezért érdemes figyelemre, hanem azért, mert az étkezésre vonatkozó szerzetesi szabályok és hagyományok – amint Saly Noémi megfogalmazta – nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják”.

Koltai András (piarista.hu)

Hivatkozások


You may also like...

1 Response

  1. 2022.12.23

    […] Noémi könyve a tavaly hasonló címmel megrendezett, és azóta több helyen bemutatott kiállítás kalauzaként készült. Sok képpel, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search