Van egy kert

van_egy_kert_2012Útikalauz monostori kertekhez / There is a garden: guide to monastic gardens [időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban, 2012. március 21.–november 11.]
a kiállítás kurátora Szilágyi Klára és Mohácsi Sándor, szakértő Fatsar Kristóf, koncepció Varga Mátyás és Szilágyi Klára
Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma, 2012. 103 pp.

Az év kiálítása, 2012

Ráébredésünk a bennünket körülvevő természetre egyidős velünk: maga a kert sem más, mint a természet ember alkotta leképeződése. A Pannonhalmi Főapátság ez évi időszakos kiállítása bemutatja ember és kert kapcsolatának stációit, a beleszületéstől a tudatos használaton át a ma is zajló elszakadásig; megragadva azokat a mozzanatokat, amelyek a kihasználás és leigázás zsákutcáján túlmutatva a visszatalálás lehetőségét keresik.

A kert ugyanakkor rendkívül gazdag jelentéstartalmú szimbólum is, amelynek egyetemes történetében a tudáshoz való viszonyunk is tettenérhető: míg a középkor kolostorkertjei a szimbolikus tudás kifejeződései voltak, az újkor kertjei pedig az enciklopédikus műveltség közvetítőivé váltak, addig mai kertjeinkben nem jelenik meg érdemben a tudás átadásának gyakorlata.

Az installáció a kiállítás terét az apátság falain túlra nyitja, útmutatót adva nem csak Pannonhalma, hanem Majk, Zirc és Bakonybél monostorkertjeinek felkereséséhez is, bemutatva e kertek értékeit, a kerteket létrehozó embereket és gondolatokat.

Tanulmányok

  • Fatsar Kristóf: A keresztény közösségek kertművészete / The Early History of Christian Monastic Gardening, 7-30.
  • Fatsar Kristóf: Magyarországi szerzetesközösségek kertjei / The Gardens of monastic Communities in Hungary, 31-56.
  • Balogh Péter István–Mohácsi Sándor: Monostori kertek üzenete: Tegnap – Ma – Holnap / The Message of Monastic Gardens: Yesterday – Today – Tomorrow, 59-88.

Beszámolók


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search OpenEdition Search

You will be redirected to OpenEdition Search